Zlínští vědci vyvíjejí ekologicky šetrné nádobí z polymléčné kyseliny

Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vyvíjejí plastové potravinové misky vyráběné z ekologicky šetrného materiálu. Jejich hlavní předností má být rychlý rozklad bez dopadu na životní prostředí.

„Vynález má ještě jednu výraznou přidanou hodnotu – plastové misky jsou odolné vůči vysokým teplotám, což není u těchto typů polylaktidových výrobků běžné. Udrží tak tvar, i když se naplní vroucí vodou či zahřejí v mikrovlnné troubě. Budou tak sloužit například jako krabičky na teplé pokrmy,“ uvedla mluvčí centra Petra Svěráková.

Vědci na vývoji obalů spolupracují se společností Blatinie z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku, která se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje do vývoje ekologických šetrných obalů. „Od Technologické agentury České republiky jsme dostali na vývoj téměř dva a půl milionu korun,“ dodal rektor Vladimír Sedlařík, který je také ředitelem centra a hlavním řešitelem projektu.

Na misky používají vědci polymléčnou kyselinu vyráběnou převážně z vedlejších zemědělských produktů, které obsahují cukry, například z kukuřice nebo cukrové třtiny. „Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se z odpadních zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů, tím mám na mysli ropu,“ uvedla vědkyně Petra Válková. Takto vyrobená biomiska se rozloží v technickém kompostu v řádu několika měsíců, produktem rozkladu je oxid uhličitý a voda.

V současné době vědci dokončují testování materiálových vlastností misek. Vývoj bude podle Svěrákové hotov do konce tohoto roku, a do dvou let by se pak misky mohly objevit na trhu.*

(red)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *