16.10.2020 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba organických hnojiv pomocí vysušených kalů

S rozmachem udržitelného rozvoje získávají na popularitě i organická hnojiva. Jsou přirozeným zdrojem všech potřebných látek a živin a jako součást přírodního koloběhu nenarušují rovnováhu, za to příznivě ovlivňují fyzikální i biochemické procesy v půdě.

Výhody organických hnojiv

 

Umělá hnojiva sice zpravidla obsahují živiny, které rostliny potřebují k růstu, nijak však nezlepšují kvalitu půdy a nepřispívají ani k udržování vody v zemi. Organické hnojivo je tvořeno biologicky rozložitelnými materiály, jako je hnůj a odpadní kaly, a proto je pro zahradnictví a zemědělství udržitelným zdrojem živin.

 

Další výhodou organického hnojení je fakt, že nastartuje životně důležitou aktivitu užitečných mikroorganismů v půdě, což zajistí zdravou mikrobiologickou rovnováhu. Organické hnojivo podporuje i rozpad minerálních látek v půdě na prvky vhodné na asimilaci rostlin. To vše zajistí menší závislost půdy od neustálého zavádění dalších živin.

 

Výroba organických hnojiv

 

Jednou z pokročilých technologií při výrobě organických hnojiv v průmyslovém prostředí je využití zbytkového tepla produkovaného drůbežárnou, kravínem a elektrárnou na vysoušení odpadních kalů a zvířecího trusu.

 

Pro vysoušení drůbežího trusu se doporučují pásové sušičky. Trus se v ní na perforovaných deskách přepraví rovnou do části, ve které se vysušuje, čímž se eliminuje nutnost předběžného vysušování. Sušička dokáže optimalizovat dobu sušení, čímž zajistí minimální produkci hydroxidu amonného a zachová vysoký obsah kvalitního organického hnojiva v koncovém produktu. Sušina se následně přepraví k peletovacímu lisu, díky kterému se organické hnojivo snadno uskladňuje a přepravuje.

 

Úplná linka na zpracování trusu je od začátku až do konce procesu úsporným řešením pro výrobu stabilních uniformních pelet granulátu s hladkým povrchem. Více se o peletovací linky pro výrobu organického hnojiva z trusu můžete dočíst na webu Vekamaf.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down